de rijke historie van het zuiderziekenhuis

Het zuiderziekenhuis

‘Het ZuideR’, zoals het ziekenhuis in de volksmond werd genoemd, vormt het historische hart van de wijk. De oorspronkelijke bouw stamt uit 1929 – 1939 en bestaat uit monumentale panden als Het Poortgebouw, het Carre en de vier vleugels van het complex.

Gered van de sloopkogel!

Bijna was het met de sloopkogel verdwenen maar gelukkig krijg het voormalige ziekenhuis een nieuwe bestemming. Dankzij de inzet van o.a. de Gemeente Rotterdam, BOEi en Impact Vastgoed blijft het gezichtsbepalende monument in Vreewijk behouden. Op dit moment worden de plannen uitgewerkt voor de herbestemming van de gebouwen. Zo komt in het Poortgebouw het Zuider Gymnasium, het eerste categorale gymnasium op Zuid, en ruimte voor ZZP-ers. In de Paviljoens worden 30 stadswoningen gerealiseerd en in het Carre komen ca. 73 bijzondere loftappartementen.

in 1929 gebouwd en nu BESCHERMD STADSGEZICHT

Tuindorp Vreewijk is aan het begin van de vorige eeuw ontworpen door architect M.J. Granpré Molière. Zijn belangrijkste gedachte was om midden in de stad het dorpsgevoel na te bootsen. Bijna elk huis kreeg een eigen tuin. Inmiddels is het een beschermd stadsgezicht. Fysieke ingrepen mogen daarom nooit afbreuk doen aan het oorspronkelijke karakter van de wijk. Bij de nieuwe woonwijken is hier ook rekening mee gehouden. Een voorbeeld hiervan is dat de bebouwing de maximale hoogte van 15 meter niet zal overschrijden. De aan de Valkeniersweide geïntroduceerde Parkwoningen hebben veel glas aan de parkzijde. Op deze manier gaan ze de verbinding aan. De Tuindorpwoningen in de wijk hebben een diepe voortuin met een indrukwekkende haag. De wijk heeft hiermee een groen karakter van zichzelf gebaseerd op de originele Vreewijkse tuinen.